Lunas första glasögon

I sommras påpekade min mamma att Luna skelar och jo, visst gör hon det, vi har liksom bara inte reflekterat så mycket över det.
På ett av Vides BVC-besök nämner vi att storasyster möjligen skelar, vi får direkt en remiss skickad till ögonläkare, inte optiker utan en riktig ögonläkare. Jag googlar på skelning... Gör inte det, dumt. Jag blir orolig...
Vi går runt hela sommaren och väntar på att de ska ringa, tillslut ringer de och vi får en tid.
 
Pappa går dit med Luna för jag jobbar. 
Luna skelar definitivt, inga tvivel om det. Men hon ser antagligen rätt dåligt med. De pratar om lapp för ögat och glasögon. Sedan får vi även en tid för en annan undersökning. Jag börjar måla upp en jobbig framtid... Luna tycker att det ska bli kul med glasögon och piratlapp för ögat. Hon blir dessutom lite ledsen över att hon inte får några glasögon direkt.
 
Nästa undersökning, Jag följer med, går tidigare från jobbet. De ska droppa något i ögonen på Luna som ska vidga pupillerna så de kan kolla i hennes ögon. Där var vi oroliga helt i onödan.
Såg framför oss hur vi skulle hålla fast henne typ...
Ögonläkaren berättade vad han skulle göra och Luna sa inget mer än att det rann lite vätska på hennes kind. Wow,  vilken tjej! Så lättad över att hon tog det så bra!
Sen skulle vi gå iväg i 40 minuter för att de där dropparna skulle verka i hennes ögon och vi såg hur hennes pupiller blev större.
 
Vi går tillbaka för att göra undersökningen. Ögonläkaren kollar med en ficklampa i ögonen på henne med några glas framför och ser med hjälp av det hur dåligt hon ser.  Domen blir +6 och +6,5 hon är översynt och skelar på vänster öga. Vilket är rätt mycket. Men han tror inte att hon behöver lapp för ögat, inte än iaf. Eftersom hon har så grovt synfel kan skelningen tydligen rätta till sig med glasögon. Dessutom kan synen ändras en hel del nu närmaste tiden.
Hon blir ännu en gång lite besviken på att inte få glasögon direkt, men vi går till en optiker i Täby centrum och kollar på glasögon.  Vi testar några och beställer hem ett par svart-vita Ray Bans i rätt storlek(den minsta) till Luna. 
Vi informerar förskolan om att Luna ska få glasögon och ber dem prata om det där så att barnen blir vana med tanken. Finns nämligen inget annat barn med glasögon där nu. Som förälder blir man självklart lite nojig över att det här ska bli jobbigt, att hon ska bli retad eller för att det ska hindra henne i hennes lek och studs och dans.
 
Glasögonen komger till butiken, vi testar dem och beställer glas till dem. 
Jag kan ju tala om att det INTE är gratis. Typ 4500:- för bara glasen. Förstår att alla verkligen inte kan ha råd med detta och det gör att glasögon blir en klassfråga och det gör mig så arg! Barn som inte riktigt ser så bra missar massor! Man får 500:- per år av staten dock, men ja...  Det räcker inte så långt.
 
Igår åkte vi till Täby centrum för andra ärenden, men påväg dit får jag ett sms om glasögonen så vi åker dit. 
Luna får testa och blir jätteglad, hon låter dem fixa och böja bågarna till henne. 
När vi går ut därifrån tittar hon sig omkring överallt, utbrister "Jag ser massa människor överallt! " hon kollar upp i taket, springer runt, hoppar, dansar och är jätteglad! Något hände, antagligen ser hon stor skillnad med de nya glasögonen. Börjar undra hur dåligt hon egentligen ser...
Hon berättar om att hon ska visa glasögonen på förskolan. Länge sedan jag såg henne sådär glad! Hon Ser! 
 
När vi kommer hem och ska sova frågar hon om hon får sova med sina nya "öslögon". Vilket betyder att hon gillar dem!
 
Idag har hon haft sina glasögon hela dagen utan problem! Hon VILL ha dem på sig. Det måste betyda att hon faktiskt ser med dem.
 
Idag vid middagen tog hon av sig dem en kort stund och när jag satte på henne dem igen så sken hon upp, kollade på oss och skrattade och blev jätteglad! 
 
Alltså det gör ont i hjärtat av att veta att hon antagligen ser rätt illa utan dem. Min lilla unge!
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0