En dag i Vasaparken

Idag har jag umgåtts med Ida och hennes 3 döttrar i Vasaparken.
Först hade vi lite picknick och åt lunch sen fck de två äldre döttrarna Alm leka av sig i lekparken. Oh vad jag längtar tills Luna blir i den där åldern. De där tjejerna är så himla mysiga, pratar massa! Ska bli så spännande att se vem som är bakom där inne i Luna, vill så lära känna henne! <3
 
Luna skötte sig ganska bra. Sov två gånger innan vi gick hemifrån, sov inget påvägen in, men somnade precis när vi satte oss för att äta, perfekt!
Försökte amma henne när hon sen vaknade, gick sådär...
Försökte amma henne senare också i parken, men gick knappt det heller. Gav henne ersättning, hon åt lite.
 
Efter massa lek i parken gick vi och fikade lite sen drog jag och Luna oss hemåt. Blev ett antal timmar ute och vi slapp regnet! Skönt!
Lärt mig hitta gåvägen mellan tekniska högskolan och Odenplan med! Utan att gå vilse! Det ni!
 
Tog sen tunnelbanan till danderyd, där jag insåg att Luna nog var hungrig och ja, det var hon, hon åt massa ersättning! Duktig tjej. Skönt med ersättning, kunde mata henne sittandes i vagnen när vi väntade på bussen.
 
När vi kom hem var Luna jätteglad och pappa och Luna busade massa.
Sen kan jag säga att Luna somnade gott i min famn i soffan. Tittat massa på Sigrid och Helga och alla de andra barnen som lekte i parken!
Hoppas hon sover gott inatt!
 
Luna känner på gräset i Vasaparken:
 
 
 
 
 
 
 

Shopping!

Det blev lite shopping idag.
 
Vi behövde lite saker till Luna.
Det blev lite Bambino-skedar, en doserare för ersättning, en ny nappflaska utan anti-colic-botten, den läcker nämnligen så lätt. Och Victor hittade en skötväska som han gillar och kan ha. Han vill nämnligen inte ha min sen. ;) Haha!
 
 

Nej, nu är det nog!

Denna amning som strulat från början till slut.
Först kunde jag inte amma, ingen mjölk och Luna fick inget tag. Körde med amningnapp och amningen kom igång, men fyfan vad det gjorde ont varenda gång, jäkla utdrivningsreflex, hemskt!
 
Sen blev det lite bättre, det fungerade. Vi körde utan amningsnappen och Luna åt.
Men där emellan har jag fått så många mjölkstockningar att jag inte kan räkna dem längre. Får tydligen mjölkstockning väldigt lätt. Stressammat nån gång, Luna ätit dåligt osv... Sluppit feber alla gånger utom en iaf, det var INGE kul! Mådde hemskt och skulle samtidigt ta hand om Luna.
 
Runt 4 månader någonstans, tror det var lite innan så började Luna bråka, allt annat var spännande och amma var inge kul. Det har varit en lång kamp att få i henne mat. Skrikit, bråkat, ålat, bråkat och bökat. Suttit tyst, stilla...
Vissa gånger har jag gett ersättning någon måltid för att hon inte äter.
Vi introducerade henne för gröt vid månader och hon åt, duktigt! Hon äter också det mesta maten jag testar till henne, hon verkar gilla mat.
Jag har mått så dåligt, varit så orolig över hennes vikt, kämpat. Haft ångest över att ens amma, haft ont. Tyckt att det varit en riktig pina varje gång hon skulle ha mat.
 
Igår skulle jag ut och träffa mina mammakompisar, skulle amma Luna innan vi gick men hon vill inte, suger och släpper, suger, släpper... jag blir toookig!
Så jag gav henne en halv burk mat istället som hon åt duktigt!
 
Väl där borta försöker jag amma henne, hon vill inte... testade 3 gånger, men äter typ inget! Inte nog med att sånt här leder till mjölkstockning så blir jag ju orolig över att hon inte får i sig tillräckligt! Hon är ju redan liten som det är. :/
När vi kom hem försökte jag amma, ammar lite, sen fick jag pumpa ut och fick upp en hel flaska som jag gav henne i flaska istälet och det gick hur bra som helst!
 
Jag bad Victor köpa ersättning påvägen hem och nu har jag beslutat att nu får det vara nog! Nu ska jag sluta amma! Jag ska trappa ned nu och så får vi se hur lång tid det tar innan jag slutar. Men bara tanken på att jag "får" sluta känns helt fantastiskt! Något släppte och jag mår mycket bättre idag!
 

Hon sprängs inte...

...tror jag!
 
Enda sedan Luna kom har allt kännt som att man måste göra det perfekt och på rätt sätt, annars sprägs hon typ... Jag är lite av en perfektionist och har starkt kontrollbehov. Inget som är lätt när man har en bebis direk.
 
Hur byter man en blöja på bästa sätt? Hur ammar man rätt? Håller jag henne rätt?
Gör jag rätt när jag nattar henne på det här sättet? Vilken barnvagn är bäst? Vilken bilbarnstol borde jag ha? Är det bra att göra såhär? Leker jag med henne tillräckligt? Sjunger jag för lite? Pratar jag tillräckligt?
Hur mycket mat ska hon ha? VAD ska hon ha? Vågar jag göra så? Ska hon ha vatten? Är välling dåligt? När vågar man ge plockmat? Sätter hon i halsen då?  Är majskrokar dåligt? Väger hon tilläckligt? Var det dumt att byta till sittdelen tidigt? Var det tidigt? Ligger hon tillräckligt mycket på golvet? Utvecklas hon irdentligt? Har hon bra leksaker? Borde man ha tygblöjor istället? Borde man pott-träna sin bebis tidigt? Klär jag Luna i överdrivet tjejiga kläder? Är jag elak som har mycket dova färger på henne? Har jag rätt sorts nappar? Håller jag henne borta från solen lagom mycket, för mycket?
 
Jag läser på om allt, massor och blir nog mer förvirrad än vad jag var innan.

Luna 6 månader

Idag blir vår lilla dam 6 månader! Hur det gick till vet jag inte! Men jag har tydligen lyckats ta hand om en bebis i 6 månader och hon verkar ju må bra. Hur man gör? Ingen aning... ;) Om jag vet vad jag pysslar med, nä? Om jag vet vad som väntar, nä. Är det underbart och roligt? Ja! Jobbigt, ja!
 
Luna firade natten till idag med att vara vaken 1 och en halv timme inatt. Puh! Sådär har hon inte gjort sen hon var bebbe! Vet inte vad hon fick för sig. Hon var inte ledsen, bara pigg... Ville inte alls sova.
Försökte vagga sängen, mata henne. Hon fick ligga emellan oss i sängen... nä. Hon ville bara inte. Efter ett tag tog jag upp henne och gick runt med henne och äntligen somnade hon i min famn och jag kunde lägga henne i sängen igen.
 
Hon brukar vakna runt 5 sedan, men somnade om efter den matningen bredvid mig och när Victors väckarklocka ringde vaknade hon inte ens! Vi låg kvar i sängen tills min klocka ringde, vi skulle egentligen iväg idag, men blev inte så. Hon var jättetrött, men vi skulle upp. Inte konstigt att hon var trött eftersom hon var vaken så mycket inatt.
Nu sover hon igen i sin säng, puh, somnade jättefort. Hoppas hon sover ett tag nu.
 
Luna kan sitta korta stunder helt utan stöd nu, så häftigt! No hands!  ;)
 
Hon tar sig fram... eller ja, bakåt och lite i sidleds och runt!
Hon lär sig nog att ta sig framåt med snart! Wow, min bebis börjar bli så stor! Hon är så häftig!
 
Hon hittar på nya ljud lite hela tiden. Säger mamamma och pappapa.
Hon äter gröt och har börjat äta lite mat. Hon har testat majskrokar som är väldigt gott!
Hon tittar på allt som händer runtomkring.
Hon sträcker sig efter katterna och vill känna och skrattar åt dem ibland.
Hon är kittlig på bröstet under hakan.
Hon har fått en pekbok som är kul att titta i och smaka på.
Hon är inte lika rädd för att vara i famnen på andra längre.
 
Min älskade älskade bebis! <3
 
 
 
 
 

Välling ja eller nej? Forts.

 Jag är kluven, riktigt kluven.... välling eller inte?
 
När jag kollar innehållsförteckningen på välling och gröt är det snarlikt. Däremot har jag förstått att man gärna ska ge välling i kopp och inte i flaska för att det ska bli mer som "mat" och inte amning/ersättning. För det ska inte ersätta det än utan man kan ge ersättning upp till ett år.
Men vad jag förstått är det bekvämt att ge välling i flaska för att somna. Lathet eller bekvämt? Somnar ett barn lika bra på gröt? Mättar det likadant? Varför ska man då välja det ena eller det andra?
 
Verkar som att det "farliga" med välling är att man just inte ska ersätta det för amning/ersättning. Utan det ska vara ett mellanmål liksom. Eller att det är bekvämt att ge välling så man ger det istället för mat.
 
För ett stort barn som är hungrigt kan det säkert vara bra med en flaska kolhydrater som bara mättar om man får riktigt med mat också.
 
Välling är nog inte dödsfarligt, men man ska nog tänka efter lite på varför man ger välling.
 
Vi har inget behov av det just nu, så blir nog inget iaf. Luna äter gröt duktigt både morgon och kväll och verkar vara mätt när hon ska sova. Sover nu som oftast mellan 19-03 utan mat. Dock sover hon ju inte hela tiden utan vaknar upp där emellan, men hon äter inte.
 
Det här med att ge ett litet barn fast mat är läskigt. JAG har ansvar för att allt den där lilla kroppen behöver kommer in i denna.

Välling ja eller nej?

Nej, det blir ingen välling hemma hos oss!
 
Fått hem "smakpåsar" med välling på posten från både Nestle och Semper men visste egentligen ingenting om välling. Trodde att det var något alla gav.
 
Jag började läsa lite på nätet om välling och känner nu bara NEJ, Luna ska inte ha välling.
Trodde välling var ungefär samma sak som ersättning. Men ersättning är ju något som ett barn kan leva helt och hållet på, precis som bröstmjölk.

Välling är lite mer som utspädd gröt men med konstiga tillsatser. Välling kan innehåller bland annat ofta maltodextrin som endast är till för att ge en kick, känns ju jättenyttigt? Så barnet alltså blir beroende av sin välling. Barn uppåt höga åldrar kan själv be om välling. Välling är snabbmättande utan att ge speciellt mycket bra näring mer än onödigt massa kolhydrater. Enkelt och snabbt sätt att mätta ett barn mest.
 
Det sägs också att både diabetes, glutenintolerans och övervikt kan ökar av välling.
 
Verkar som att många börjar med välling när man slutar amma, men man borde snarare börja med ersättning istället för amningen då. Sen blir barnet beroende av vällingen istället och äter för mycket välling istället för riktig mat.
Välling verkar även vara ett sätt att söva sitt barn på, vilket vi inte behöver så känns helt onödigt. Luna somnar utan amning.
 
Nä, känns inte som att välling är något nödvändigt hemma hos oss. Det blir ersättning när jag slutar amma, för upp till ett år verkar det som att det är bra att delamma men vet inte om jag vill delamma så länge pga mina dumma mjölkstockningar.

Midsommar 2013

Igår firade vi midsommar i Åkersberga hos min mamma och på Ekbacken där vi alltid var när jag var liten.
 
Vi åkte hem till mamma, tog bilen halvvägs till Ekbacken tillsammans med min mamma och gick sista biten. Där hittade vi några vänner till oss. Mattias, Jonas, Peter och Per som vi hälsade på. De ville tydligen inte dansa, vilket vi iofs inte heller gjorde.
Vi såg stången resas på sådär 3 sekunder, vilken besvikelse! Det ska ju ta tid! Tack jag vet jag midsommar förr i Dalarna. Det ska ju bara ett gäng i folkdräkt som säger "hej... och hå... och hej...och hå" Och så ska den resas sakta sakta och så ska det ta lite tid.
Efter de där 3 sekunderna dansade det lite folk runt stången och sjöng "Vi är o datanördar..." ja, uppdaterade midsommarvisor med andra ord.
 
Jaja, jag fick min midsommar iaf, nästa år är det nog roligare när Luna kan vara med på ett annat sätt.
 
Lunis var trött och när vi gick hemåt mot bilen igen så somnade hon, så jag tyckte att hon kunde få fortsätta sova så jag och mamma gick hem ist för att åka bilen. Victor fick ta bilen själv.
 
Hemma hos mamma åt vi lite mat och Luna fick sitta i mammas nyköpte Antilopstol, mycket bra!
 
Jag hade klänning på mig, utan leggings under! Men jag kunde typ hitta en klänning i hela garderoben som jag kunde få på mig. Oh vad jag längtar tills jag slutar amma så tuttarna blir mindre igen så jag kan ha mina kläder!
 
Vi kom hem rätt tidigt och jag somnade i soffan strax innan 21, hepp, jag är småbarnsmamma som ammar bebis på nätterna.;)
 
Pappa och Luna kollar på när midsommarstången reses.
 
Min mamma, Victor, Peter, Matte, Jonas, Per och Luna i vagnen på Ekbaken.
 
Pappa och Lunisen som flyger i luften
 
Luna och jag hemma hos mamma
 
 
 
 

Vi har nu ett handfat!

I höstas hade jag sönder vårat handfat, men vi orkade inte ta tag i det då utan körde silvertejp och det höll fint. Nu sådär 5-6 månader efter att Luna kommit bestämde vi oss för att ta tag i det, sega ja. :p
 
Åkte till Comfort för att beställa ett handfat och installation. Fick ett nummer till han som hade hand om de som installerar, beställde ett handfat av honom som skulle likna det vi har. Det skulle ta en vecka sa han... efter jag tror det var 3 veckor tänkte jag att nä, nu borde det ha kommit. Jag ringer och säger att jag heter Petra och beställt ett handfat, får till svar att det har han hört nåt om att det kan ha kommit och ska höra av sig. Det går en vecka, ingen hör av sig... jag ringer igen, pratar in på telefonsvararen och vill bli uppringd... ingen ringer upp.
Jag ringer igen ett par gånger, inget svar...
Nu har det alltså gått 4-5 veckor sedan vi beställde det.
 
Jag blir uppringd av en hantverkare i måndags som säger att vi kommer imorgon, möjligtvis på onsdag, men vi hör av oss. Jag sitter hemma hela dagen och väntar, ingen kommer, inge hör av sig... hepp...
Jag ringer ett par gånger, ingen svarar.
Dagen efter, alltså igår ringer en annan kille och frågar om jag är hemma och kan komma om en halvtimme, han kommer, installerar handfatet och vi är glada.
 
Något känns fel... Victor inser att vattnet är åt fel håll. Varmvatten åt höger och kallvatten åt vänster... mycket förvirrande. Kollar och ser att rören är korsade under handfatet. Suck... vi funderar på om vi ska låta det vara eller hur vi ska göra. Kommer fram till att jag borde ringa och klaga. Precis när jag ska ringa blir jag uppringd av dem som frågar om allt var bra och jag säger nej. Hon som ringer säger att de ska ringa hantverkarn som var här på en gång och kolla när han kan fixa till det.
Hon ringer upp efter 5 minuter igen och säger att han han komma idag en timme senare!
Wohooo! Han kommer, är här i 10 minuter och nu är allt rätt!
 
Nu ska det bara slipas, spacklas och målas runt om så det blir fint.

Sovperiod

Idag har det äntligen varit en hantverkare här och fixat handfatet! Woho!
Blev det rätt och fint då? Nä...! :p Jag måste slipa, spackla och måla lite där inne så det blir fint, sen lyckades han koppla varmvatten och kallvatten tvärtom. Duktig kille! ;) Men det får vi väl leva med, jag pallar inte att jaga en hantverkare igen!
Sen läckte det lite under, men det lyckades jag dra i muttern så det slutade!
 
Han var här rätt tidigt, skönt!
 
Sen var min syster och hennes kompis här en stund och hade köpt med sig jordgubbar och grädde, mums!
 
Tillslut avslutade vi dagen med att jag, Victor och Luna åkte till arninge, jag köpte lite kläder och sen åt vi middag där, mysig onsdag! Jag fick sushi! :D
 
Luna är i någon jobbig period just nu tror jag. Däremot sover hon bort större delen av den, skönt!
Idag har hon sovit 3 långa perioder. 40 minuter, 2 timmar och 50 minuter! Skönt tyckte Luna.
Sen äter hon jätteduktigt nu! Idag har hon ätit gröt till frukost, Lunch fick hon majs, potatis, kalkonpure och sen lite banan+persikopure efter det, och till kvällen fick hon gröt igen. Hon äter duktigt och gapar fint! Och det syns, tycker jag iaf att hon lagt på sig lite, hon känns rundare! Sen har hon nog byggt upp mer muskler på överkroppen med alla situps och när hon håller på och försöker krypa på golvet.
 
Hon är så tosig nu, Man kan sitta med henne i soffan och hon liksom sträcker sig efter hörnen på ena kudden där det är som små bollar och vill så ha dem. Man släpper henne lite och hon liksom ålar sig fram i soffan! <3
 
Lunis och Moster Julia.
 
Min goda middag, oh vad jag älskar när sushin har sånt där grönt "gräs"!
 
 

Jag och min kropp

Suck på mig själv...
Jag sitter inne alla dessa fina dagar bara för att det är varmt ute, för varmt för att klä sig.
 
Jag kan gå hemma inne i lägenheten i kjol och linne, men såfort jag ska gå utanför dörren vill jag ha långbyxor och en tröjja som döljer min mage.
Istället för att uttnyttja den första sommaren på väldigt länge som jag kan vara ute hur mycket jag vill i princip så sitter jag inne i vår dumma lägenhet!
 
När vi är utomlands är det lättare, då vågar jag, men hemma vågar jag inte ens gå ut i kjol utan leggings på mig under. varför? Jo, jag har sjukt dåligt självförtroende och vågar inte gå ut och visa min kropp.
 
Idag gick jag ut för att Luna behövde sova mer, vilket hon gör bäst i vagnen och hon behöver få komma ut lite, hennes mamma är tråkig att titta på en hel dag. Och jag behövde göra något annat än att bara sitta inne i lägenheten. Suttit och väntat på hantverkare som inte kommit...
 
Jag gick ut i orakade ben i kjol och linne! Var det farligt? Nej.

Dagen

Lunis börjar bli duktigare och duktigare på att sitta!
Vågar inte sätta henne på golvet för hon rammlar omkull, men i soffan när jag sitter bredvid övar vi lite!
Det är så häftigt att se hur hon lär sig bättre och bättre.
 
Hon kämpar fortfarande på med att försöka ta sit framåt på golvet. Det går bara bakåt och runt. Fast nu kan hon med mening ta sig runt, hon följer efter oss runt och vänder på sig mot katterna. Så framåt i utvecklingen går det! :)
 
Hon sov bättre inatt, jag la tillbaka hennes täcke som hon sovit PÅ i spjälsängen. Känns väl mer hemma tror jag.
Matades 2 gånger och stoppa in nappen 2 tror jag.
Oh, vad jag längtar efter att Victor har semester, då tänker jag kräva en natt eller två då han får gå upp och stoppa in nappen på Luna.
 
Idag sitter vi hemma och väntar på en hantverkare som kanske kommer... och kankse beroende på hur det blir och om jag vågar tar vi oss till öppna förskolan i Täby Kyrkby istället. Men då måste jag ta bilen, vi får se om jag vågar.
 
 

Jobbig dag

AJ, mina öron...
 
Det har varit en hemskt jobbig dag idag.
Började med en hemsk natt, värre än jag haft sen hon kom typ... vet inte om det beror på sängen eller bara blev så idag.
Hon vaknade jag-vet-inte-hur-många gånger fram till kl 03 då jag gav upp, hon fick ligga hos mig istället. Hon sov inge vidare där heller, men jag slapp springa upp och ned iaf.
Sen vaknade vi helt vid 06:30 och jag var helt slut, puh.
Vi gick upp och jag kände mig som en Zombie. Vi åt frukost, och grejade och sen försökte jag leka lite med Luna så hon skulle bli trött, för jag var trött! Vid 10 blev hon trött, jag ammade henne i sängen där vi båda somnade. SKÖNT! Jag sov en timme och Luna sov ytterligare 30 minuter. Sen kände jag mig lite minde Zombie.
 
Däremot hade vi en jobbig dag, Luna var fortfarande trött och grinig hela dagen. Hennes humör pendlade galet! Från jätteglad och skrattade till helt hysterisk och bara skrek rakt ut vad vi än gjorde. Uh.
Jag fick henne iaf att sova i 40 minuter till på eftermiddagen sen och jag satt då på balkongen en kort stund helt ensam, skönt!
 
Vi testade även morot + potatis pure idag, det var ingen hit tyckte Luna. Blä... hon hulkade, gjorde grimascher och sen kom det upp igen. Första hon smakat och inte gillat faktiskt.
 
Det blev en lång och jobbig dag.

Ny spjälsäng!

Idag har vi varit i IKEA tillsammans med Lasse.
Planen var att köpa en ny säng åt Luna, en spjälsäng och byta ut den mot vaggan vi haft.
Vaggan börjar kännas liten och vill gärna byta innan hon lär sig sätta sig upp och kan trilla ur vaggan.
 
Vi köpte spjälsäng och lite andra småsaker till Luna. Haklappar, plastskålar, petskydd till kontakterna.
Lasse köpte även en till Antilop-stol som ska stå hemma hos mamma så Luna kan sitta när hon är där med! :) Jätteskönt! Dessutom fick vi allt av mamma och Lasse, jättesnällt! :)
 
Luna har börjat äta lite riktig mat nu och fick äta sin burk på IKEA och det gick ju bra!
Min duktiga tjej! Gick lättare att ge henne burkmaten än att amma henne borta. Amma borta är mer eller mindre omjligt, kan amma typ 3 minuter, sen finns det nåt kul att kolla på istället... Försökte amma henne efter att vi ätit, men det var verkligen ingen ide, gick inte alls.
 
Luna har idag ätit två portioner gröt och lite majs-potatis pure ur burk!
 
När vi kom hem byggde jag upp sängen och nu står den i sovrummet, lite längre ifrån min säng, men hoppas det funkar. Känner inte lika stort behov av att titta på Luna varannan sekunde på nätterna längre och sen sover hon från 20-04 ganska ostört. Några få uppvak med att stoppa i nappen bara så tror det ska fungera nu med.
 
Hon sov er nu i nya sängen och hoppas det ska fortsätta gå bra! Mycket spännande att få se vart hon ligger när jag ska mata henne nästa gång. La henne på rygg i mitten på sin kudde, såhär låg hon när jag kollade till henne...
 
 

Sista babysimmet och kalas

Luna somnade sent igår, halv 10 fick vi henne i säng. Hon sov 3 timmar i sträck igår, så jag tror det var det som spökade lite. Inte helt rutinerat att låta henne sova så länge kankse. Men hon var så himla trött stackars!
 
Hon vaknade inte förenn 04:30 första gången och ville ha mat!
Om man inte räknar med två uppvak där jag vara stoppade in nappen och vaggade till henne och hon somnade om direkt. Sen sov hon till 6-7 nåt. Då ville vi inte gå upp så hon fick ligga hos oss och jag VET att hon kan soman om, så vi kämpade och kämpade. Ingen aning om det handlar om 15 minuter eller en timme, men man ska hålla om henne tillräckligt för att hon ska somna om, men inte för mycket för då blir hon irriterad. Det är en hårfin linje där emellan!
Hon knorrade så som hon gör när hon är trött, jag ammade henne lite och sen vände hon sig om och somnade. Hon sover numera på sidan hela tiden. Hon är så söt när hon vänder bort huvudet och vill sova.
Sen sov vi till kvart över 8 då vi insåg att vi måste gå upp för att hinna iväg till babysimmet som börjar kl 11. Luna sov i sängen och hade nog kunnat fortsätta sova om det inte var så att vi väckte henne när vi öppnade dörren. Oh, hennes leende när hon vaknar och ser oss. Det är SÅ stort, hon ser helt överlycklig ut över att se oss! :)
 
Vi var iväg på sista babysimmet. Luna tycker det är riktigt kul nu. Plaskar och pratar massa!
 
På eftermiddagen var vi hemma hos min mamma som fyllt år. Lunis var jättetrött och lite smågnällig så min syster erbjöd sig att ta henne i vagnen och gå lite med henne så det fick hon. Oj vad konstigt det kändes att vara utan sitt barn! ...i typ sådär 15 minuter, men ändå! Victor och jag satt och njöd i solen lite.
Luna somnade i vagnen och låg kvar där och sov, så skönt!
Lunas kusin Moa var också där, roligt att se att Luna snart är ikapp henne lite mer så att de kan leka med varandra snart!
 
Luna har även ätit mer mat än vanligt idag. Hon åt gröt till frukost, majs och potatispure till lunch och gröt som vanligt på kvällen igen. Sen amning som vanligt ungeför var 3 e timme. Ska bli intressant och se om detta med mer mat påverkar hennes vikt något.
 

BVC och shopping!

Idag var vi på 6-månaders kontroll på BVC. Jag brukar hinna bli lite nervös ute i väntrummet, men min sköterska hämtade oss såfort vi kom dit så vi hann knappt sätta oss.
 
Först kollade sköterskan på Luna och hon tyckte att allt såg bra ut. Jag frågade lite om mat och hon tyckte som jag planerat på att börja ge Luna lite mer nu verkade bra eftersom hon verkar gilla mat. Så nu ska jag börja ge henne lite mer en portion varje dag + gröt som hon redan får.
Idag fick hon även gröt på morgonen. Så min plan är gröt morgon, lunch - mat och gröt på kvällen igen. Och så amning däremellan såklart.
Berättade att hon nu säger mammmamamamapabapapa... Och så visade Luna det för både sköterskan och läkaren. Det är tydligen väldigt tidigt att säga det redan nu så hon är tydligen en duktig talare. :) Såklart blir man stolt när någon säger något bra om ens barn!
Luna vägde 6310g och var 63,5 cm lång. Inte undra på att 62 faktiskt börjar kännas lite litet, rensat ut en hel del och plockat fram 68 nu!
 
Sen kom vi in till läkaren som skulle kolla på Luna. Luna fick hålla i en kloss, hon  ville se om hon kunde byta hand på klossen. Hon sög mest på den. Sen fick hon en lite mindre kloss i den andra handen och den bytte hon sen med så det klarade hon. Sen frågade hon om hon rullade och det kan hon ju också. Och sen frågade hon om hon jollrar och då visade Luna att hon kunde säga mammmamam... ! :D Så ja, hon pratar och fick bevis!
Sen undersökte hon henne och kollade också på hennes tunga. Vi har nämnligen sett något konstigt där. Flera gånger har vi trott att hon haft ludd på tungan, men det verkar som att hon bara har en tydlig blodåder på tungan, inget farligt. Hon hade en svullen mjölkkörtel på ena bröstet med, men det var normalt och något som man kan ha sa hon.
Hon testade även om hon följer med när man tar henne i händerna och det gör hon.
 
SÅ, Luna fick godkänt! Så skönt!
 
Sen visste jag att Polarn och Pyret hade rea så jag gick in och kollade lite. Luna behöver lite nya större kläder i storlek 68/74 så jag fyndade lite fina saker på rean.
Body, byxor och en supersöt klänning!
 
Sen gick jag även till Lindex och hittade lite fint till Luna.
Oh, vad jag gillar tar 3 betala för 2. 3 st bodys i storlek 74 blev det, typ enda hon har i storlek 74 än. Tror hon har två andra tröjjor bara i 74 så måste köpa på mig lite innan hon behöver byta storlek igen.

Sen blev det 3 kortärmade i storlek 68 som hon kan ha nu och när vi åker till USA och det är varmt tänkte jag. Sen fyndade jag ett par byxor på rean med!
 
 
Det var ju inte meningen.
Nu har Luna sovit i nästan 2 timmar. Somnade i Centrum där jag Lunchade med en av mamma-kompisarna som också var på BVC idag.
Undra om hon tänker vakna snart?

Man vill skydda sitt barn

Ibland blir jag förvånad över andra människor.
Ja, när man är gravid får man stå ut med folk som ska känna på ens mage helt utan att fråga och så får man veta att man är tjock osv..
 
Nu får man stå ut med de mest konstiga personerna som kommer fram till en när man sitter ute någonstans.
Idag kom det en tant när vi satt och fikade på stranden och bara ställer sig en meter ifrån oss och tittar. Berättar för oss att man inte ska ha barnen på marken för att det är kallt för att det regnade igår. Jag tror vi känner om våra barn blir kalla när de ligger fullt påklädda på en filt mitt i sommaren.
 
Det är inte första gången någon kommer fram till oss när vi sitter ute. Mycket äldre människor kommer och sen även "alkisar" som gärna vill prata och titta på ens barn. Jag hoppar i försvars-ställning när folk kommer nära och ska "titta" på mitt barn.
Man känner sig rätt utlämnad på nåt sätt när man sitter där och ammar sitt barn och någon kommer fram och ska "titta" på en... Ja, vissa är bra konstiga.
 
Man känner något som man aldrig kännt förut nu när man har barn. Man har blivit uppmärksam på "faror" runt omkring. Man ser lös-springande skällande hundar, ankor som går och pickar, stora bilar eller grävmaskiner vill man inte gå nära. Man plockar insäkter som man vanligtvis är "rädd" för med händerna.

Bilbarnstol

Sitter och kollar lite på bakåtvänd bilbarnstol till Luna, snart är det dags att byta ut babyskyddet.
Det SKA hålla till 13 kg, men det rekomenderas att man byter då barnet kan sitta själv då en bakåtvänd bilbarnstol är säkrare än ett babyskydd.
Jag hade verkligen ingen koll, jag trodde man kunde ha babyskyddet typ ett år eller så. Men nu har jag googlat mig till svar! Se här.
Däremot börjar många bilstolar på 9 kg och 9 kg lär ju INTE Luna väga än på ett bra tag. Så frågan är vad man ska gå efter.
9 kg, 13 kg eller tills hon kan sitta själv.
 
Först var jag inne på att köpa denna: Britax Multi Tech II
Det är en kombistol som går att använda både framlänges och baklänges. Smart tänkte jag, då behöver man ju inte byta sen. Men nackdelen med en kombistol är att den är större och tyngre. Det är dessutom en tyngre stol att få i ryggen om man skulle krocka än att få en lättare stol som endast är gjord för framlängesåkning.
Allt har förstås både nackdelar och fördelar.
 
 
 
Sen har jag kollat på denna: Britax Max Way
Denna är lättare än den andra och mindre och endast gjort för bakåtvänd åkning i bil. Alltså upp till ca 5 år. Sedan får man byta till en ny stol för enbart framåtvänd åkning.
 
 
 
Och så finns det en snarlik: Britax Hi Way
Denna är mindre och mer kompakt än Max Way, bra för mindre bilar. Egentligen känns denna bäst. Lika säker som den förra vad jag förstått. Men jag saknar att Max Way ser skönare ut för nacken. Däremot har jag sett en bild på denna med med nack-kudde så jag måste undersöka det!
 
 
 
 

Wow, nu springer vi framåt i utvecklingen igen!

Lunis ligger på golvet och försöker ta sig framåt! Så gulligt! Hon verkar tycka att det är kul, hon ligger där helt själv och är nöjd! :D
SÅ himmla skönt att kunna lägga ned henne rakt på golvet liksom! Ska jag göra något annars, typ gå på toa eller hämta något måste jag alltid lägga ut något på golvet först eller lägga henne på sängen eller nåt. Nu kan jag lägga ned henne vart som helst! Woho!!
Igår snurrade hon runt 360 grader helt själv! Mycket pga Pysen faktiskt! Han gick förbi och hon var intresserad av att titta på honom så hon fortsatte snurra! hah! Bra med katter! Hon ligger och försöker trycka upp sig på alla 4. Plankan style liksom! Oh, snart kommer hon krypa!! Hon får ligga på golvet utan strumpor så hon får nåt grepp.
 
Något händer hos Luna nu, eller väldigt mycket!
Inte bara att hon försöker ta sig framåt, hon "pratar" Massor! Och HÖGT! Jäklar vilken röstkapasitet den där lilla kroppen har! Mammamama, papap.... sen skriker hon så högt hon bara kan iiiiih! Stackars grannar!
 
Nätterna är också bättre! Hon somnar vid 20 och äter första gånger vid 04!! Wow!
men hon vaknar ett par gånger där emellan och så stoppar jag in nappen eller vaggar henne för att hon ska somna om. Hon har också börjat glida nedåt i vaggan så fötterna slår i kanten där nere, så man får lyfta upp henne lite. Vi ska nog kolla på en spjälsäng nästa helg. Vågar inte vänta för länge tills hon faktiskt vill resa på sig. Hon ligger med fötterna rakt upp ibland och ovanför kanten liksom och så tar hon i kanterna. Läskigt! Så spjälsäng INNAN något händer tack!
 

Hagaparken

Näst sista babysimmet idag som faktiskt börjar kännas lite tråkigt. Vi går dit och gör precis samma sak varje gång numera. Sjunger och simmar lite och dyker. Känns liksom inte givande längre. Men nu är det bara en gång kvar.
Sen trodde vi att vi skulle få bli fotade av en undervattensfotograf sista gången, men så var det tydligen inte. Tråkigt. :/
 
Sen har vi även varit och promenerat i Hagaparken idag, superfint väder och VARMT! Sen var det någon som gifte sig i Hagaparken också som vi såg.
Luna sov en bra stund i vagnen, trött efter badet. Skönt!
Jag vågade mig även på att gå i bara ben, något jag inte gjort bland folk sen jag vet inte när. Jag är så mesig, tycker det är jättejobbigt att gå i bara ben, jättesvårt för det och gör det väldigt sällan.
När vi är utomlands klarar jag det knappt heller, oftast har jag tajts/leggings på mig under kjol/klänning. Sen blir jag ju aldrig brun om benen, nä... konstigt eftersom jag aldrig går barbent.
Jag kan klä mig många gånger när det är varmt i kjol eller klänning, men såfort jag ska kliva utanför dörren ångrar jag mig och vågar inte.
Men idag har jag haft kjol på mig! Får se om det händer igen...!
 
Sen fick vi även ett litet besök av Lunas farmor.
 
Fullt ös hela dagen idag och nu sover hon sött i sin vagga. Imorgon ska vi på 5-årskalas!
 

Bebisträff forumet

Idag har vi haft en underbar dag och jag har takat på massa ny energi!
 
Åkte till Nacka och träffade ett gäng mammor och bebisar från en forum jag hänger på. Träffat två av personerna vardera en gång innan så det var superkul att få träffa alla dessa barn och mammor!
Sett alla barn på bild förut och så, så det var verkligen jättekul att se dem på riktigt! :D
Oh, det var verkligen jättemysiga personer allihop! Blev så glad efter dagens äventyr! En av dem bor dessutom i Täby så vi ska passa på att umgås lite mer.
 
Inte träffat såhär  mycket människor sen jag gick i skolan!
 
Trodde Luna skulle bli lite rädd för alla stora barn, men det var ingen fara. Hon var lite försiktig först och fick sitta i mitt knä och bara kollade på allla. Men sen var hon också på golvet en stund. Sålänge jag satt bredvid och passade lite för de större så ingen skulle trampa på Luna. ;)
 
SÅ nöjd med min dag!

Jäkla fötter!

Oh, jag blir så trött på mina fötter. Det skiljer seriöst typ 1,5 cm mellan dem och då kan ni ju gissa hur kul det är med att hitta skor.
Jag kan få på mig 36 på högerfoten och behöver typ 38 på vänster. Jag brukar köpa 37 och högerfoten är stor och vänsterfoten är lite liten.
Vinterskor och så går ju att ha lite stora men när det gäller sommarskor, typ ballerinas är det verkligen inte kul! Köpt ett par nya nu, storlek 37, testade storlek 38 också men då tappade jag högerskon när jag gick så det gick ju inte. Men 37 är något trång i vänsterfoten så nu efter en dag med de skorna så har jag ont i min tå! Ajajaj!
 
Jag tror seriöst att min stortå på vänsterfoten växer...
 
Som Victor sa, be att få testa tå storlekar och råka byt skorna i förpackningarna och hoppas ingen i kassan märker.. ;)
 
Jag tror måttbandet sa 1,4 cm skillnad...

Min Mei Tai!

Alltså varför har jag inte haft en sån här bärsele/sjal innan? Den här är ju helt fantastisk! Tyngden ligger så bra och man bär henne med höften med och inte bara axlarna!
Man får inte ont i ryggen, trots att jag bär en 6 kg Luna!
 
Den var helt perfekt att använda idag. Victor skjutsade sin pappa till arlanda och jag var ensam hemma med en lite gnällig tjej och skulle börja med maten. Omöjligt i valiga fall för jag ORKAR inte ha henne i selen och är hon inte hos mig så gnäller hon. Min Mei Tai!

Satte på mig min Mei Tai och Luna blir lugn och mysig och jag kan laga mat samtidigt som jag är med henne! SÅ BRA!
 
Oh, ska nog försöka sälja min babybjörn-sele tror jag. Det är trots allt som ny och vi kommer inte använda den igen.
 

Jag vill fira midsommar!

Jag vill fira midsommar!
 
Jag missade julafton, okej, missade och missade jag låg och sov större delen av den dagen med en nyfödd Luna hos mig.
 
Jag missade nyår, 7 dagar gammal Luna och vi var bara hemma.
 
Jag missade valborg, det spöregnade och vi gick inte till någon brasa.
 
Nu vill jag verkligen fira midsommar. Känns redan som att jag inte hängt med alls. Att vi inte har firat beror inte på Luna, eller ja, egentligen gör det nog det. Finns nog inte så många mer än vår familj som vill umgås med oss nu eftersom vi har Luna. Och ja, tyvärr har vi inte så mycket vänner varken jag eller Victor.
 
Går och gömmer mig i ett hörn och känner mig lite tragisk.

Lunas utveckling

Det är så läskigt och häftigt på samma gång. Luna växer och utvecklas så!
Hon börjar bli så "med", hon tittar på en när man pratar med henne. Hon tittar på saker som rör sig runt henne, hon följer katterna med blicken.
Hon kan sitta med lite stöd av händerna i marken nu, jätteduktig!
Hon ligger på golvet och sträcker sig efter sina leksaker nu och hon försöker förflytta sig! Hon snurrar mest, men hon förflyttar sig iaf! Jag kan ite förstå att hon kommer kunna krypa och GÅ snart! Hon kommer förflytta sig på riktigt!
 
Hon sitter och så medvetet tar i sina leksaker, tittar på dem och stoppar dem i munnen.
Man inser att hon faktiskt har blivit mer medveten om vad som händer.
På babysimmet fick vi sist vi var där göra dyk som vi gjort flera gånger innan. Man ska hälla vatten över bebis rygg säga "Ett två tre här kommer vattnet" och sen över huvudet och låta vattnet åka över ansiktet och då blundar bebis och stänger munnen och då ska man dyka. Sist så skulle vi testa hälla vatten bara över rygge och säga "Ett två tre här kommer vattnet" och Luna blundar och stänger munnen! Hon har alltså lärt sig vad det där betyder, wow! Där förstod jag på något sätt hur mycket hon förstår! Läskigt!
 
Antar att när man får sitt andra barn så förstår man allt det här som man inte förstår nu, tex att barnen KOMMER lära sig det eller det. Nu blir man ju helt till sig när man ser att hon äntligen kan!
 
Suttit och funderat på det där med utvecklingen, undra hur mycket JAG som mamma kan hjälpa till och hur mycket barnen lär sig ändå.
 
Säg tex att om man aldrig låter ett barn ligga på rygg kommer barnet då bara en dag när man lägger det på rygg kunna rulla runt även om det inte har fått öva, eller lär sig barnet att rulla runt tidigare om man övar mycket?
 
Kolla in tjejen som sitter!
 

Vagn och förskola

Puh, dumma dator.
Jag har gått och trott att Täbys hemsida legat nere jättelänge. Vi ska nämnligen söka förskola till Luna, men jag har inte kommit in på sidan.
Sen visade det sig att Victor kom in på sidan på hans dator... men jag kunde inte söka förskola från hans dator för jag behövde komma åt mitt Bank-ID för att göra det... suck!
Victor fnulade lite med min dator, men kom inte på vad felet var... nåt med de där jävla kakorna var det iaf. Dumma jävla kakor...
Det hela slutade med att jag fick ladda ned ett nytt Bank-ID till Victors andra dator och logga in där och söka förskola. Bah, krångligt!
Nu har vi iaf sökt förskola till Luna!
 
Idag har vi även varit på Big Baby. Vi skulle egentligen bara kolla på en vagn jag kollat in som vi tänkt köpa till våran USA-resa, men det var rabatt på den just denna vecka så vi kunde inte låta bli, vi köpte den redan nu!
Det är en vändbar paraplysulky. Luna kommer bara vara 9 månader när vi ska åka så jag vill egentligen inte ha en vagn där hon är vänd bort från mig, jag vill kunna se henne.
Gillar verkligen vagnen vi hittat.
 

Tidig pott-träning

Satt och kollade i mammas bok om henne idag när jag var hemma hos henne idag. Det stod att hon var "torr" när hon var 9 månader... wow!
Förr pott-tränade man barnen mycket tidigare än idag. Idag väntar nog de flesta tills barnen än typ uppåt 3 år.
 
Läste lite om tidig pott-träning och vi ska nog ge det en chans. Det står att man ska börja innan 6 månader för att det ska vara lättare, så vi kanske har en chans fortfarande.
Vi ska nog köpa oss en potta till Luna imorgon så ska vi se om vi kan lyckas. Vet inte hur hårt vi ska köra, men vi testar och ser om det funkar för oss.
 
Skulle ju vara väldigt skönt om man kunde lyckas få henne att göra några av sina behov på dagen på potta iaf.
 
Intressant hur man idag tappat det där med pott-träning så och det verkar som att man i andra länder pott-tränar mycket tidigare.
 
http://www.barnmorska.net/artiklar/barn/127-tidig-pottraning-bra-miljoval.html
 

RSS 2.0