Gravid v. 37

Barnet

Barnet ökar fortfarande i vikt, men växer inte så mycket på längden längre. Barnet är fullt medvetet. Det lagrar näring i sina organ för att klara eventuella påfrestningar vid förlossningen. Barnet tränar sina lungor genom att dra in och trycka ut fostervatten i dem. Ändå är lungorna de sista av barnets organ som mognar. Nu ligger de flesta startklara med huvudet nedåt. Om inte, brukar man försöka vända det.

Vikt 3 kg.

 


Gick in i vecka 37 igår... nästa onsdag har jag gått 37 fulla veckor och bebis är "färdig". Hon får alltså komma då! Hon är färdigbakad och redo för livet utanför magen och med oss istället! :)

Jag jobbar min sista dag på jobbet imorgon, det är helt galet!
Fattar inte riktigt att jag bara ska jobba en dag till... och imorgon är det julfest på jobbet som jag ska gå på, så länge jag orkar jelt enkelt.
Mina fötter mår inte helt prima och orkar inte stå allt för länge. De svullnar upp och är inte alls skönt att stå på. Stödstrumpor är en bra uppfinning!

Magen:

 


*Gnäll*

Detta inlägg kommer bara innehålla gnäll, så sluta läs nu om du inte vill höra på gnäll... ;)
 
Var ute hos kund idag för att utbilda.
Först och främst så lyckades jag hitta dit, dock med hjälp av GPS i mobilen, annars hade jag nog gått vilse. Kan inte direkt säga att jag hittar vid st eriksplan alls där jag var.
Det regnade och mitt hår blev såklart helt förstört och lockigt! Sen går jag och bär på mi laptop som tydligen ger mig sammandragningar typ hela tiden. Så där går jag i regnet någonstans med GPS och härliga sammandragningar... men jag hittade fram dit jag skulle! Ett plus iaf.
 
Utbildningen gick bra och kunden var nöjd.
Dock fick jag förvärkar mitt i allt med... aj! fortsätta prata och låtsas som inget hände... jodå.
 
Sen var det slut och hemgång. Dålig planering hos mig med.
Åkte hemifrån vid 9, utbildningen började 10:30 och jag var där i 2 timmar, klockan var alltså 12:30 när vi var klara.
Jag åt frukost vid 7... ja, blodsockerfall kom såklart smygande när jag började gå tillbaka mot tunnelbanan igen.

Det regnar nu mer än innan, jag har blodsockerfall på g, sammandragningar och jag minns inte vart tunnelbanan låg... Ska tillägga att det onda i ryggen kom tillbaka lagom där också. Och jo, det är kallt i regnet också!
Jag hade bara lust att ge upp där...
Hade en twix i väskan iaf så stoppade i mig lite så jag skulle förstå så mycket att starta GPSen igen så jag kunde hitta tunnelbanan.
 
Tunnelbanan var funnen! Och pressbyrån fick fortsätta bota mitt blodsockerfall med en macka.
 
Och nu sitter jag här... hemma i mjukisbyxor i soffan!
Det här kändes väldigt långt bort när jag stod där i regnet.
 
Soffläge resten av dagen!

Svullna fötter, ond rygg och ingen sömn!

Senaste dagarna har jag kännt att både händer och fötter börjat svullna.
Egentligen inte tittat på mina fötter, men igår tog jag av mig strumporna och tittade på fötterna och OJ!!! Jävlar vad ett par fötter kan se tokiga ut! Såg ut som två klumpar med små korvar på. Svullna var de allt!
Så jag kom på att jag kanske borde sätta på mig stödstrumpor eftersom vi skulle åka till täby c igår.
Att sätta på sig TAJTA stödstrumpor var inte lätt när ens fötter kändes dubbelt så stora som vanligt! Jag fick på mig en strumpa efter en mindre kamp, sen fick Victor hjälpa mig med den andra strumpan, jag var helt anfådd efteråt! Men oh, vad skönt det var med stödstrumpor! Haft dem på mig idag med och oh, jag ska fortsätta med det nu när jag är svullen.
 
Sen har vi min rygg... den vill inte alls. Tror den tycker att det börjar bli tungt nu. Fått värre foglossning igen med tyvärr... :(
Men läste nåt om att det är något som händer just nu precis innan förlossningen, så man kan känna av mer foglossning och ont i ryggen.
Ryggen är jättekänslig. Jobbar fram till 14 på dagarna och precis efter lunch ungrfär så är ryggen slut, och när jag väl kommit hem så är det soffläge som gäller och värmekudde.
I fredags var svärmor här och jag fick låna hennes TENS, oh, herre gud vad skönt för ryggen!!
Igårkväll var det riktigt hemskt och inatt med. Hade så ont att jag vara låg och vred mig, låg och kallsvettades och var uppe flera gånger under natten. Visste inte vad jag skulle ta mig till riktigt. Tillslut tog jag en alvedon och slocknade väl av utmattning för jag vaknade halv 9 sen. Usch, hoppas jag inte har en sån här natt igen.
 
Hade en liknande natt för nån vecka sen, fast då hade jag förvärkar hela natten.
 
Jag hoppas så på att ryggen håller sig snäll inatt, jag behöver komma till jobbet imorgon, ska förbereda utbildning som jag ska hålla för kund på tisdag och jag behöver sova lite om jag ska fungera på jobbet.

Gravid v. 36

Barnet

Om du väntar ditt första barn ligger det troligtvis i rätt position nu, uppochned. Tycker du att bebisen rör sig något annorlunda jämfört med tidigare? Det kan bero på att det är trångt därinne, men är du minsta orolig prata med din barnmorska. Nu ökar fostervattnets mängd inte mer utan det minskar snarare eftersom din kropp absorberar en del av det. Hjärnan är färdigväxt. En del psykologer säger att barnet redan nu är medveten om sitt "jag" eftersom det kan svara på saker med till exempel sparkar.

Vikt 2 800 gram.

 

35 fulla veckor och in i vecka 36 idag.
Förstår inte riktigt att veckorna går så fort nu. Har en vecka och två dagar kvar på jobbet, men känns ändå som att jag ska hinna med en hel del min sista tid nu. Fullt ös medvetslös kör vi på.
Ska ut till kund nästa vecka och hålla utbildning bland annat. Hoppas bara för mitt företags skull att jag inte föder några barn innan dess. Man vet ju aldrig.
Dock tror jag nog att det kommer komma en bebis runt jul där någonstans. Herre gud, en bebis. Jag kan inte för allt i världen förstå!!
JAG kommer få hålla i min egna lilla bebis. JAG får gosa med vår bebis. JAG får skönta om denna lilla.

Jag har önskat mig ett barn så länge nu att det känns konstigt att vi faktiskt snart är där. Det känns så overkligt. Jag har gått och längtat så. Det här med barn kändes så långt bort, kändes som att jag aldrig skulle få uppleva det och snart är jag verkligen där på riktigt!


Varit hos BM

Var hos min Barnmorska imorse och allt såg bra ut.
Jag går upp duktigt i vikt nu.
 
Mitt järnvärde såg bra ut, blodsockret var bra.
Blodtryck som vanligt och bebis hjärtljud var fint. Victor fick dessutom testa lyssna på bebis genom en sån där gammal tratt för att höra bebis hjärtljud. :)
 
Jag har som sagt mycket sammandragningar och magen/bebis reagerar såfort jag rör på mig, när jag lägger mig på britsen för att hon ska känna och mäta måste hon vänta lite så att sammandragningarna släpper.
Bebis har växt ytterligare och ligger fint på kurvan.
 
Och som vi trodde har bebis nu fixerat sig och ligger fint med huvudet ned och kommer ligga där tills hon ska ut!
Eftersom min mage sjunkit så, så trodde vi båda att hon skulle ha fixerat sig och det hade hon som sagt! Duktig bebis! :)
 
SF-kurvan ser nu ut såhär:

Magen sjunker!

Magen sjunker!!
 
Upptäckte detta först när jag stod och diskade, jag kan inte vila magen på kanten på diskbänken längre, den harsjunkit under bänken.
Och jag tror något har hänt idag eller igår, magen känns väldigt mycket lägre!
 
Tog en bild för att jämföra sedan i onsdags när jag tog bild sist och japp, visst har magen sjunkit, rätt dukigt också!
Och alla jag träffar tror att hon kommer titta ut tidigare. Vi får se vad som händer... hon ligger långt ned nu och det känns, särskilt idag då jag stått upp en del att hon ligger lågt.
Känns som att magen ska ta emot i knäna snart! ;)

Riktigt så illa är det väl inte, men roligt att se att det faktiskt händer något och att det faktiskt börjar lida mot slutet. Snart har vi våran bebis här!!
 
Syns även under brösten att bollen är borta, det är mer brant skidbacke nu.
Och kanten på byxorna viker sig ju längre ned magen kommer.
 

Kalas hos Julia

Idag har jag varit hemma hos mamma för att fira min syster som fyllt 20 år.
Det var skönt att ha något att göra hela dagen då Victor jobbar hela helgen. Lasse både hämtade och lämnade mig hemma igen, jätteskönt att slippa ta sig fram och tillbaka till tåget!
 
Mattias, min "bror" var där med sin Hanna, och söta dotter Moa. Lilla söta unge! Jag läntar så tills våran bebis kommer! Och man längtar ju ännu mer när man ser en bebis sådär! Roliga är att Hanna, Mattias tjej längtar efter en mage igen när hon ser min mage. :)
Man vill alltid ha det man inte har! haha...
Snart ska Moa få sin första "kusin", vi kommer kalla det kusiner, trots att de inte är släkt alls. Mattias är ju inte min bror utan min halvsysters halvbror. Julia och Mattias har samma pappa. Jag och Julia har samma mamma. Hängde ni med? ;)
Nä, men jag är uppväxt med Mattias som min bror när vi var små så han känns som en bror för mig, därav kallar jag honom för min bror och därför blir våra barn kusiner. :)
 
Här är faster Julia med lilla söta Moa.

Babyskyddet

Jag börjar tröttna lite fafktiskt.
För ca 5 veckor sedan hämtade vi våran barnvagn + babyskydd i affären och det var mysigt att få hem allt.
Vi skulle sedan öppna förpackningen med babyskyddet och sätta på sufletten på själva babyskyddet, men insåg snart att fästena var fel, det är två högerfästen, det står "R" på båda sidorna.
Dagen efter ringde vi till affären för att fråga hur vi skulle göra, de skulle ringa tillbaka.
Vi har nu ringt dem en gång i veckan i 5 veckor utan resultat. För två veckor sedan ringde Victor dem och då kom de fram till att de ville att vi skulle lämna sufletten hos dem så skulle de fixa den på max en vecka... vi har som sagt fortfarande inte hört något.
 
Först skulle Emmaljunga tydligen skicka nya fästen till dem så skulle butiken byta dem, men sen insåg de att det var pop-nitar på den och man inte bara kan byta utan ett verktyg. De väntade då på ett verktyg från Emmaljunga. Förstår inte riktigt vad det är som tar sån tid!
 
Jag vill så gärna att Babyskyddet ska vara helt och fint tills bebis kommer... :(
Och vi beställde ju allt i god tid för att sådant här kan hända... men 5 veckor för att byta ut ett fäste på en suflett?
I början var jag positiv för att de ville hjälpa till... men jag börjar tröttna nu.
 
Och att kräva ett helt nytt babyskydd kommer ta sådär 6-8 veckor till, de tillverkar dem när man beställer dem. Och vi har 5 veckor kvar till BF och bebis kan ju lika gärna komma innan dess med...
Jag vill inte ha massa strul!
 

Läkarbesök

Var på läkarbesök igår.
Haft väldigt mycket sammandragningar och förvärkar som gör riktigt ont så jag frågade min Barnmorksa om råd och hon bokade in mig hos deras läkare.
Igår fick jag en tid kl 20:00 på kvällen, jättekonstig tid, men en läkare är på MVC på kvällarna och jag fick en tid såfort de hade.
 
Det jag var lite rädd för var att tappen skulle vara påverkad och att jag skulle börja öppna mig lite tidigt.
 
Men det var ingen fara, tappen var opåverkad, men däremot ligger bebis väldigt långt ned och trycker nedåt och gör mina sammandragningar ondare. Men det är inget farligt och inget dåligt, hon ligger i en bra startposition.
Hon borde inte komma innan v. 37 sa läkaren iaf. Skönt att höra.
De var glada över att jag gått upp i vikt nu med.
 
Bebis mår bra, lär inte komma än, men ligger långt ned alltså.
 

Gravid v. 35

Barnet

Nu är barnet ungefär 45 centimeter långt. Du har säkert känt av att barnet hickar ibland. Det sväljer fostervatten, kissar och tränar därmed matsmältningen. Barnet har hittills varit ganska skrynkligt men nu börjar huden räta ut sig. Navelsträngen är generellt cirka 50 centimeter lång och tjock som en tumme.

Vikt 2 600 gram.

 

v. 35, det här börjar bli läskigt! Nu är det verkligen inte långt kvar, i v. 37 är man fullgången och bebis FÅR komma då. Innan den 8 januari har vi våran lilla bebis här. Den 8 januari är det 14 dagar efter BF och det är så länge efter BF man får gå.

Jag har denna vecka och två veckor kvar på jobbet, sen ska jag försöka att bara vara hemma och sammla energi, för energi är inget jag har just nu. Hoppas innerligt att bebis inte kommer tidigare än december så jag hinner vila upp mig lite.

Jag har gått upp 8.5 kg och ökat över 30 cm i omkrets! Undra hur mycket jag kommer gå upp nu sista månaden och undra vad jag kommer att väga direkt efter förlossningen. Jag trodde bara jag skulle gå upp 8 kg så min gissning var fel, kanske klarar jag 10 kg?

Nu längtar jag faktiskt bara efter att få föda ut denna lilla sak i magen, det börjar bli riktigt jobbigt!
Jag har ont i ryggen, det är tungt att gå. Svårt att sova, hittar ingen bekväm ställning att lägga mig i. Bästa just nu är hörnet i soffan med massa kuddar.
Sen har jag mycket förvärkar och sammandragningar. Fick en läkartid ikväll, ska kolla om tappen är påverkad eller inte av alla förvärkar. Sen får jag väl se vad läkaren säger om det.

Såhär ser magen ut nu, ser ut som att jag spricker snart!


Sjuk?

Uh, senaste dagarna har jag inte känns mig så pigg alls, känns att en förkylning legat och gnott i min kropp.
Idag kände jag mig inte alls pigg på jobbet, kände hur hela mitt ansikte kändes varmt. När jag kom hem fastnade jag i soffhörnet där jag som oftast ligger numera.
Mina ögon känns varma och kliar och jag misstänker att en ögoninflamation är på g.
Tog tempen och hade lite feber med... Uh... Jag har inte varit sjuk en enda gång på hela min graviditet och nu blkr jag det?
 
Får se hur jag mår imorgon, har jag feber då med blir det att vara hemma, får se om det är ögoninflamation på gullen om jag barabär förkyld.
 
Blääää...

Profylax-kursen

I helgen skulle vi både lördag och söndag gå profylaxkurs 9-12, vi var där... men efter 30 minuter kommer ett annat sällskap med äldre damer som säger sig ha bokat lokalen hela dagen.
Vi har precis hunnit dra igång kursen och jag såg verkligen fram emot dagen, men vi var tvugna att avsluta och 10 gravida kvinnor + partners blev alltså utsparkade. :/
Kursledaren hade försökt övertala dem om att vi skulle få vara kvar, men de var inte övertalningsbara alls så vi fick alltså väldigt tvärt avsluta och åka hem igen.
 
Vi skulle ta hela kursen för de som kan imorgon istället, de som inte kan måste kontakta mamamia som vi bokat igeno och få del 2 på kursen en annan dag. Vi har inget annat för oss imorgon så vi tänker ta hela kursen, dock blir det en lång dag, 3+3 timmar. Men vi skulle ha paus för lunch iaf.
Hoppas det inte blir en för lång och jobbig dag för det är verkligen något jag vill gå och lära mig.
 
Jag har precis läst igenom ett infoblad vi fick med oss hem idag och bara det har gett mig massor att tänka på.
Handlar mycket om andning, målbild, avslappning och att våga hjälpa kroppen jobba.
 
Jag börjar bli riktigt peppad på att föda faktiskt. Det kanske låter konstigt, men jag vill komma dit, jag vill att förlossningen ska starta och jag vill uppleva det. Jag ser det som en riktigt häftig utmaning. Visst fan kommer det göra djävulskt ont, men jag vet att jag kommer få en otroligt fin present när jag är färdig!

Magen v. 34

Det känns som någon klistrat fast ett blowlingklot på min mage!
 
Magen börjar verkligen bli STOR!
 

Gravid v.34

 

Barnet

Många barn ligger nu med huvudet nedåt. Barnet lyssnar till mammans hjärtslag, magen som kurrar och andra kroppsljud. Inte konstigt att en del barn sedan har svårt att ligga själva i vaggan eller spjälsängen. Barnet vill vara nära dig och lyssna till de här ljuden. De inre organen är nu färdiga, förutom lungorna. De behöver mogna ett tag till, de ska ju anpassas från vatten- till landlivet och luftfyllas när barnet kommer ut. Ögonens pupiller kan dras ihop och vidgas.

Vikt 2 350 gram.


Var hos BM idag. Mitt SF-mått ligger på 31 nu, ganska precis precis under kurvan för medel så hon verkar ha växt ikapp lite.
Mitt blodtryck ligger som vanligt på 100/60, verkar hålla sig stabilt där varje gång numera. Normalt för att vara jag alltså.
Hjärtljuden på bebis var 134, normalt.

Sen kände hon efter hur bebis låg i magen och oj vilka sparkar min barnmorska fick av henne! Hon var tvungen att vänta lite med att mäta min mage efter att ha kännt hur hon låg för att hon bara låg och sparkade efter det.

Hon låg iaf med huvudet nedåt, men var ännu "ruckbar" som det kallas och inte fixerad än. Men att huvudet är nedåt är positivt och bra, det är så hon ska ligga!
Jag hade väldigt rätt i hur hon ligger i min mage, jag känner det riktigt tydligt. Rumpan ligger på höger sida om naveln, fötterna till vänster, sen ligger hon med ryggen nedåt och huvudet nedåt.
Läste att man kan känna vart ryggen är genom att känna var hennes hicka känns.


Allt var alltså som det ska vara och hon växer på som hon ska.

SF-kurvan


Ryggont!

Imorse höll jag på att ge upp och stanna hemma, i sängen kan jag inte säga, för där gjorde det ont att ligga. Förbaskade rygg!  
Låg vaken flera längre perioder inatt för att ryggen värkte så. :/
När jag får sådär ont funkar inget... Kunde varken ligga på rygg eller sidan, gjorde bara förbaskat ont! Åt frukost med en dum rygg och gick sen och duschade riktigt varmt, vilket hjälpte lite. Så pass mycket att jag tog mig till jobbet.
Nattens dåliga sömn gjorde dock att jag är väldigt trött nu.
 
Sen dessa sammandragningar... Har såna mest hela tiden numera... Och igårkväll hade jag dessutom en hel del som gjorde ont! Hade väl ca 4 st på en timme så det är väl inget på g än. Och vad jag förstått kan det hålla på såhär med förvärvar ett bra tag innan det är dags. Dock blir man ju mer medveten om vad som händer och börjar förbereda sig mer. Började packa bb-väskan faktiskt. Känns som att jag vill vara beredd om det händer något tidigare.
Jag är beredd och redo... Tror jag.
Jag kan nog inte bli så mycket mer redo. Vi ska på profylax-kurs i helgen med. SEN är vi nog redo! ...kanske?
 

Helgen

Vi har haft en riktigt bra helg faktiskt!
 
I frdags åt vi middag med Hennie och co på Texas Longhorn, trevlig middag!
Igår fixade vi både dop-present till lilla Moa och födelsedagspresent till min syster som fyller 20 snart. På kvällen var på på middag hos Ida och Evert med deras små söta döttrar. Det är himmla roligt, Ida väntar också barn igen, bara 10 veckor efter mig! :)
Vi fick god mat och en trevlig kväll!
 
Idag var vi en sväng till en 2nd handaffär i Hägernäs och lämnade ett skrivbord och en DVD/CD hylla. Skönt att bli av med lite saker som vi inte vill ha.
Sen åkte vi vidare till IKEA och småshoppade lite. HIttade inte riktigt allt jag ville ha, men får köpa det nån annanstans sen. Och så åt vi lunch på Pizza Hut.
Fick med mig en jättefin lampa från IKEA bland annat, den står jättefint i fänstret i vardagsrummet!
 
Nu är jag trött och känner mig inte riktigt helt 100%. Får se hur jag mår imorgon.
 
Vägde mig idag och jag har nästan gått upp 8 kg nu! Oj.
Jag har gått upp 1,8 kg på en vecka och ökat 2 cm i omkrets!

RSS 2.0